Hanke

Pukkilan valokuituhanke uuteen vaiheeseen – rahoitushakemus jätetty

Kirjoittanut Pukkikuitu Oy · 1 minuuttia lukemiseen >

Pukkikuitu Oy:n luotsaama Valokuitua Pukkilaan -hanke sai lentävän lähdön: nopean ennakkovaraajan etutarjous toi yhdessä rysäyksessä 287 ennakkovarausta. Pukkilassa on noin 950 potentiaalista tilauskohdetta, joten valokuituliittymien peitto on jo tässä vaiheessa kolmanneksen luokkaa.

Verkkoyhtiö Cinian laskelmien mukaan Pukkilan valokuituhanke on taloudellisesti vakaalla pohjalla, mikäli liittymävarauksia tulee 285 ensimmäisen vuoden aikana. Tavoite täyttyi kahdessa viikossa. Ennakkovarausten nopea kertyminen on vahva näyttö Pukkilan valokuituhankkeen toteuttamiskelpoisuudesta, mikä on olennaista myös rahoitushakemuksen menestymisen kannalta.

Rahoitushakemus jätetty ELY-keskukselle

Valokuitua Pukkilaan -hankkeen toteuttamiseen on mahdollista saada tukeamaaseudun laajakaistainvestointien rahoitushausta. Varat tulevat EU:n Suomelle osoittamasta elpymispaketista. ELY-keskukset pisteyttävät valintajakson aikana saapuneet hakemukset ja valitsevat rahoitettavaksi ne hankkeet, jotka täyttävät valintaperusteet parhaiten. Rahoituksella voi rakentaa kyläverkon eli tilaajayhteysverkon tarvittavine yhteysverkkoineen kylään tai kyläryhmiin.

Pukkikuitu Oy jätti rahoitushakemuksensa Uudenmaan ELY-keskukselle 30. syyskuuta päättyneellä valintajaksolla. Pukkilan valokuituverkon laajuus on noin 250 kilometriä jokaiseen talouteen vedettynä. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat arviolta 2,75 miljoonaa euroa. Tästä summasta tukikelpoisten kustannusten osuus on 1,8 miljoonaa euroa. ELY-keskus voi myöntää hanketukea jopa 50–70 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista, eli noin 900 000–1 260 000 euroa.

Jäljelle jäävä osuus rahoitetaan pitkäaikaisella, Pukkilan kunnan takaamalla pankkilainalla, jos ja kun kunnanvaltuuston hankkeelle asettamat ehdot täyttyvät. Ehtoina ovat ELY:n myöntämä tukirahoitus, vähintään 285 ennakkovarausta sekä takauspäätöksen toimeenpano vuosina 2022–2024. Pukkikuitu Oy lyhentää lainaa ELY-keskukselta haetun rahoituksen lisäksi mm. liittymis- ja kuukausimaksuista saatavilla tuloilla. Cinian laskemien mukaan hankkeen takaisinmaksuaika on tukiosuuden määrästä riippuen 14–18 vuotta.

Verkkosuunnittelu etenee syksyn aikana

ELY-keskuksen rahoituspäätös tullee vuodenvaihteen tienoilla, todennäköisesti kuitenkin viimeistään helmikuussa. Pukkikuitu Oy edistää valokuituhanketta kuluvan syksyn aikana niin, että myönteisen päätöksen tullessa rakentaminen voidaan aloittaa mahdollisimman nopeasti.

Mikäli Pukkikuitu Oy ei saa tukea tällä hakukierroksella, uusia rahoitushakuja on näköpiirissä. EU:n elvytysvaroista on tulossa toinen tukipaketti, mutta myöntöperusteet eivät ole vielä selvillä. Lisäksi maaseuturahaston seuraava kausi sisältää kyläverkoille tarkoitetun rahoitusinstrumentin. Tarvittaessa myös omarahoitteisen rakentamisen mahdollisuutta selvitetään tarkemmin.

Pukkilan valokuituverkon tarkempi suunnittelu on jo käynnistynyt tämänhetkisen ennakkovaraustilanteen pohjalta: mm. varausten sijainti, alustavat reitit, liityntäpisteiden sijoittaminen. Lisäksi Pukkikuitu Oy suunnittelee parhaillaan ennakkovaraajille suunnattua, osamaksun mahdollistavaa rahoitusvaihtoehtoa yhteistyökumppanin kanssa. Valokuituliittymien myynti ennakkovaraajan etuhinnalla 1 200 euroa jatkuu vuoden loppuun saakka.

Pukkikuitu Oy tiedottaa valokuituhankkeen vaiheista ja etenemisestä säännöllisesti nettisivuillaan. Ennakkovarauksen tehneet saavat tärkeimmät tiedotteet sähköpostitse uutiskirjeenä.

Pukkikuidun kahvipaussi tänään klo 15.30 – 15.4.

Pukkikuitu Asiakaspalvelu kategoriassa Hanke
  ·   24 sekuntia lukemiseen