Pukkilassa 4G-verkon ruuhkautuminen on paikoin todellisuutta jo nyt suosittuina kellonaikoina. Verkon nopeus vaihtelee rajusti vuorokaudenajan mukaan ja laskee iltaisin hetkittäin jopa alle 2 Mbps. Viestintäviraston mukaan 4G-verkoista 27 prosenttia kärsi ruuhkautumisesta jo vuonna 2018. Pandemian myötä yleistynyt etätyöskentely on kiihdyttänyt suuntausta entisestään.
Teknologiajätti Cisco on arvioinut tietoliikenteen määrän kaksinkertaistuvan vuosina 2019–2022. Nykyisen 4G-verkon vapaa tila ei riitä kattamaan huimaa kasvua. Lähitulevaisuudessa verkon voi odottaa ruuhkautuvan ja muuttuvan hetkittäin jopa käyttökelvottomaksi alueilla, jotka ovat pelkän 4G:n varassa. Vuonna 2030 dataa liikkuu ennusteiden mukaan tietoliikenneverkoissa 150 kertaa enemmän kuin nyt.
Ruuhkautumisen seuraukset
4G-verkon ruuhkautuminen haittaa niin etätyöskentelyä, yritystoimintaa kuin arkista asioiden hoitamistakin. Esimerkiksi verkkopankkiasiointi, nettiostosten teko sekä suoratoistopalveluiden (Yle Areena, Netflix ja Spotify) käyttö edellyttävät sujuvia tietoliikenneyhteyksiä. Tyypillinen miniminopeuden vaatimus suoratoistopalveluille on 10 Mb/s, mikä ei nytkään täyty osassa Pukkilaa etenkään iltaisin.
Heikot tietoliikenneyhteydet heikentävät asukkaiden elämänlaatua sekä laskevat kunnan vetovoimaa. Alueellinen hiipuminen näkyy poismuuttona, vähenevinä työpaikkoina, huononevina palveluina ja heikentyvänä taloutena. Pukkilankin väkiluku on laskenut jyrkästi vuosien 2012-2020 välillä.
Nykyisistä teknologioista vain valokuitu pystyy vastaamaan myös tulevaisuuden tietoliikennetarpeisiin. Valokuidun kapasiteetti on käytännössä rajaton ja tieto voi liikkua suurimmalla mahdollisella nopeudella eli valonnopeudella. Toimivat verkkoyhteydet ovat elintärkeitä Pukkilan tapaiselle maaseutumaiselle kunnalle. Pukkilan valokuituhankkeen tavoitteena on turvata kuntalaisten sujuva arki, yrittämisen edellytykset sekä kunnan elinvoima – nyt ja tulevaisuudessa.